TUKIPOHJALLISET

Tukipohjallisten valmistus alkaa aina potilaan tutkimisesta ja muottien ottamisesta. Biomekaanisen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää potilaan jalkaongelmat, niiden syyt ja seuraukset ja olisiko tukipohjallisista apua. Tutkimuksen kohteena ovat jalkojen toiminta, kuormittuminen ja virheasennot. Myös jalkaterän rakenne, nivelten liikkuvuus, kipupisteet ja kovettumat huomioidaan.

Pohjallistyyppi ja -materiaali valitaan yksilön tarpeen ja pohjallisten käyttötarkoituksen mukaan, myös asiakkaan kengät vaikuttavat valintaan. Yksilöllisten kipsimuottien mukaan valmistettujen pohjallisten toimitusaika on noin 1-2 viikkoa.

Pohjallistyypit ja materiaalit

Materiaalityypin mukaan pohjallisia on pehmeitä, puolikovia ja kovia. Paljon käytetty materiaali on Eva (etyylivinyyliasetaatti). Pehmeät pohjalliset tasaavat kuormitusta ja painekohtia. Näihin rakennetaan tarvittavat kaari – ja päkiätuet sekä mahdolliset kevennykset. Nämä valmistetaan eri materiaaleja yhdistelemällä esim. Eva+Poron diabetesta ja reumaa sairastavien potilaiden jalkavaivoihin.

Suurin osa pohjallisista on kuitenkin korjaavia, joilla jalkaterän asentoa pyritään sekä ohjaamaan että virheasentoja korjaamaan sopivilla kiilauksilla. Yleensä virheasentojen korjaukseen valitut materiaalit ovat kovia tai puolikovia. Kolmas usein käytettävä pohjallistyyppi on korotuspohjalliset, joita käytetään jalkojen pituuseron tasaamiseen. Korotuspohjallinen voidaan valmistaa myös ns. kiilaversiona muottien avulla tai ilman.

Jokaisen potilaan tarve on kuitenkin yksilöllinen, joten materiaalit ja kevennykset valitaan aina tapauskohtaisesti. Materiaalien valintaan vaikuttaa merkittävästi myös asiakkaan jalkineet, joissa pohjallisia käytetään. Parhaiten pohjallisten käyttöön soveltuvat suorat ja leveälestiset kengät, joissa on irrotettava sisäpohja sekä napakka kantakappi.